3d-mimari-gorsellestirme

Mimari Görselleştirme Nedir?

Mimari görselleştirme; bir yapının, bir tasarımın yapım aşaması tamamlandıktan sonra yani imal edildikten sonra nasıl olacağını temsil eden görsellerin oluşturulmasıdır.

3D Mimari Görselleştirme Nedir?

   3d mimari görselleştirme, mimari tasarımın bilgisayar ortamında modellenerek ( dijital modelleme ), malzeme, ışık gibi uzun süre  gerektiren detaylı ayarların yapılarak bir render motoru ( ayrı veya modelleme programına entegre olabilir ) yardımıyla foto-gerçekçi ( photo-realistic ) imajlar veya animasyonlar üretilmesidir.

Üretilen imajlar genellikle render olarak adlandırılır, yazının devamında biz de render olarak bahsedeceğiz.

Kimler Tarafından Kullanılır?

   3d mimari görselleştirme, mimarların, iç mimarların ve genel olarak tasarımcıların fikirlerini işverene aktarmak için disiplinlerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Mimarlar genellikle cephe tasarımlarını ve yapı algısını, cephede kullanılan malzeme ve renklerin uyumlu olup olmaması gibi unsurları karşı tarafa anlatmak için dış mekan görselleştirmelerine, iç mimarlar ise yapı içinde detaylandırdıkları tasarımlarını göstermek için iç mekan görselleştirmelerine başvururlar. Ancak kullanımı sadece mimarlar ile sınırlı değildir, film sektöründe de karakter görselleştirmesinin yanı sıra mimari görselleştirme, sahne ve kurgunun bütüncüllüğü açısından önemlidir. (bu kısımda Yüzüklerin Efendisi serisi gibi detaylı kurgusal mekanların yer aldığı filmleri aklınıza getirebilirsiniz)

Görselleştirme işi ile uğraşan kişiler mimar ya da iç mimar olmak zorunda değildirler ancak mesleki disiplinin bir vazgeçilmezi olduğu için genellikle bu meslek gruplarından kişilerin ilgilendiği bir uzmanlık alanıdır ve meslek dışından olan kişiler genellikle kendilerini “görselleştirme uzmanı” ya da “3D artist” vb. olarak adlandırmayı tercih ederler.

Müteahhitler ve inşaat firmaları tarafından da çok yoğun olarak kullanılan 3d mimari görselleştirme satışa yönelik reklamların vazgeçilmez bir parçasıdır. Hatta günümüzde birçok inşaat firması tanıtıma çıktıklarında render ve animasyonların yanı sıra sanal gerçeklik (virtual reality) ve arttırılmış gerçeklik (augmented reality) gibi uygulamalarla oluşturulan renderları gelen müşterilerine farklı bir deneyimle sunmayı tercih ediyor.

İşin mimari kısmından bahsettiğimiz için listeyi çok uzatmak istemedim ama genel olarak 3 boyutlu görselleştirme hemen hemen her sektör tarafından kullanılmaktadır.

     Görselleştirme işi ile uğraşan kişiler mimar ya da iç mimar olmak zorunda değildirler ancak mesleki disiplinin bir vazgeçilmezi olduğu için genellikle bu meslek gruplarından kişilerin ilgilendiği bir uzmanlık alanıdır ve meslek dışından olan kişiler genellikle kendilerini “görselleştirme uzmanı” ya da “3D artist” vb. olarak adlandırmayı tercih ederler.

     Müteahhitler ve inşaat firmaları tarafından da çok yoğun olarak kullanılan mimari görselleştirme satışa yönelik reklamların vazgeçilmez bir parçasıdır. Hatta günümüzde birçok inşaat firması tanıtıma çıktıklarında render ve animasyonların yanı sıra sanal gerçeklik (virtual reality) ve arttırılmış gerçeklik (augmented reality) gibi uygulamalarla oluşturulan renderları gelen müşterilerine farklı bir deneyimle sunmayı tercih ediyor. İşin mimari kısmından bahsettiğimiz için listeyi çok uzatmak istemedim ama genel olarak 3 boyutlu görselleştirme hemen hemen her sektör tarafından kullanılmaktadır.

3D Üretim Süreci

   Günümüzde birçok mimarlık ofisi görselleştirme hizmeti verdiği gibi ayrıca bu konu üzerinde uzmanlaşmış sadece görselleştirme işi yapan ofisler de mevcuttur, ama freelance çalışan görselleştirme uzmanları da sıkça karşımıza çıkmaktadırlar, çünki bu mesleğin icrası için bir ofis gerekmemektedir. Görselleştirme işinin en büyük sermayesi zaman, donanım ( güçlü ekran kartı, işlemci, vb. ) ve bilgi birikimidir.

      Genel olarak render işlemi üç aşamadan oluşur;

      1-Modelleme

      2-Render alma

      3-Yapım sonrası  ( post-production )

   Modelleme aşamasında yapı ya da tasarıma konu olan obje ne ise, bilgisayar ortamında inşa edilir, ardından render alınacak programa aktarılır, ya da modelleme yapılan yazılıma entegre bir render motoru kullanılıyorsa aynı program içinde, malzeme ayarları, ışık ayarları, gölge ayarları, arkaplan ve kamera gibi ayarları yaptıktan sonra sahne hazır hale getirilir ve render alınır. Sıra yapım sonrası aşamaya gelir, aslında türkçeleştirmek adına “yapım sonrası“ aşama dedik ama genelde piyasada post-prodüksiyon ya da direkt ingilizcesi olan “post-production”ı duyarız. Bu aşamada ise oluşturulan render’ın ışık, doygunluk, parlaklık, kontrast gibi fotoğraf ayarları bir fotoğraf düzenleme yazılımı yardımıyla yapılır ve nihai render hazır olmuş olur.

3D Render Fiyatları

     Fiyatlar 2 farklı yöntem üzerinden belirleniyor; 

     1-Zaman bazlı

     2-Alan bazlı (m² üzerinden)

Zaman bazlı için saat başı ücret olarak düşünebiliriz, bu fiyatlandırma yönteminde modelleme ve render işinin ne kadar süreceği ön görülerek bir fiyat belirlenir. Örnek verecek olursak; toplam katlarının alanı 1000 m² olan 1 binanın dış mekan görsellerinin oluşturulması, modelleme ve render dahil 5 gün sürüyor ise ve görselleştirme uzmanı gün başına 200 ₺ fiyat belirlediyse, işin maliyeti 1000 ₺ olacaktır.

Alan bazlı yöntemde işin ücreti m² birim fiyatı üzerinden belirlenir.Yukarıdaki örnek işi alan bazlı yöntem üzerinden fiyatlandırırsak; bu sefer ki görselleştirme uzmanımız m² fiyatını 1,5 ₺ olarak belirtmiş olsun, bu durumda işin maliyeti 1500 ₺ olacaktır.

Görüldüğü üzere aynı iş 2 farklı yöntemle incelendiğinde farklı fiyatlar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca saat ya da zaman bazlı dediğimiz yöntem yurtdışında daha yaygın kullanılmakta olup ülkemizde bahsettiğimiz fiyatlandırma yöntemlerinin ikisi de kullanılmaktadır. Hangi fiyatlandırma yönteminin kullanılacağı işin kapsamına bağlı olarak da değişebilmektedir, çünki m² başına yapılan bir iş büyük bir alanın modellenmesi ve görselleştirilmesini gerektiriyorsa yüksek maliyetler ortaya çıkacak ve işverene mantıklı olmayan rakamları ödetmek zorunda kalacaktır bunun önüne geçmek için büyük m²’li projelerde genelde fiyatlar işin yapılmasının ne kadar süreceğine bakılarak belirlenir. Ayrıca iç mekan ve dış mekan olarak da fiyatlar farklılık gösterir bunun nedeni ise çoğunlukla iç mekan projelerinin daha detaylı bir biçimde hazırlanmasından kaynaklanmaktadır.

Animasyon fiyatları ise genellikle istenilen video süresinin saniye cinsinden bir bedel belirlenmesi ile gerçekleştirilir. Animasyon fiyatlandırmasına da örnek verecek olursak;

Diyelim ki 4 dakikalık yani 240 saniyelik bir video hazırlatmak istedik, ve saniye başına da bizden talep edilen fiyat  50 ₺ olsun. İşin maliyeti modelleme ve animasyon dahil 12.000 ₺ olacaktır.

( NOT: Bu örneklerde belirtilen fiyatlar sadece işin maliyetinin hesaplanma yöntemlerini anlatmak için olup gerçek ücretlendirmeleri yansıtmamaktadır.)

Peki…, birazda piyasadaki reel fiyatlardan bahsedecek olursak, son derece değişkenlik gösteren fiyatlar mevcut, render başına 100 ₺ isteyen de var 1000 ₺ isteyen de, maalesef bu işin bir standardı yok ancak şu bir gerçek ki ortaya çıkan ürünün kalitesi maliyeti ile doğru orantılı olmasını kaçınılmazdır.

Yazar

Blog Yöneticisi

Tarih

15 Ocak 2021

Güncelleme

20 Nisan 2021

Kategori

Mimari Görselleştirme

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorumlar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments